Monografia orașului Dărăbani

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2325
Mărime: 19.30KB (arhivat)
Publicat de: Nechifor Radu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

1.Asezarea geografica

Orasul Darabani se situeaza in extremitatea N a judetului Botosani,la intersectia paralelei de 48 grade si 10 secunde lat.N cu meridianul de 26 de grade si 36 secunde longitudine E.

Acest oras se incadreaza in marea unitate geografica a Podisului Moldovei,si in partea N a Campiei Moldovei :sectorul Darabani Saveni ce corespunde Campiei Jijiei Superioare si a Baseului.

Teritoriul orasului Darabani are o forma alungita,orientata in directia NV-SE si se afla la contactul dintre zona de padure si silvostepa.

Are o suprafata de 9985 ha si o populatie de 12031 locuitori.

Functia predominanta este cea agricola ,sustinuta de prezenta solurilor fertile,aparitia orasului fiind favorizata si de intretaierea cat si dea lungul unor drumuri comerciale iar evolutia sa de prevederile pacii de la Adrianopol din 1829.Orasul Darabani este amplasat în partea de nord a judetului Botosani.

Orasul are in componenta cartierele Bombeni, Cornesti, Lucovita, Margineni, Suseni si Teioasa si cateva sate dintre care cel mai important este Bajura. Principalele cursuri de apa care strabat Darabanii sunt râul Prut si pârâul Podriga. Geografic este asezat pe rama înalta, nordica, a câmpiei Moldovei, intr-o zona deluroasa cu altitudinea maxima de 264 m, cu o mare fragmentare a reliefului, la contact între zona de padure si silvostepa, pe malul drept, înalt, a râului Prut.

Orasul Darabani este cel mai nordic oras al tarii, al treilea ca marime din judetul Botosani, dupa municipiile Botosani si Dorohoi, avand o suprafata de 9985 ha si 12031 locuitori .

Urmele materiale descoperite arheologic, topoare de silex si ceramica cucuteniana, atesta locuirea zonei înca din zorii istoriei si o continuitate neîntrerupta pâna astazi.

Prima denumire a localitatii a fost Cabiceni, iar actuala denumire, Darabani, este atestata documentar în anul 1546. Toponimul are legatura cu denumirea ostasilor din corpul de paza a granitei  darabanii mariei sale.

2.Prezentarea istorica

Orasul Darabani a aparut in prima jumatate a sec.XIX-lea ca targ,in conditiile social-economice nou create prin tratatele de la Kuciuk-Kainargi si Edime,care slabind si ulterior desfiintand monopolul turcesc au favorizat dezvoltarea in Principate a productie de marfuri si a schimbului.Acest Targusor a aparut pe o mosie boiereasca Th.Bals(a carui casa construita in 1867,este astazi unul dintre monumentele de arhitectura a orasului),aparitia bazandu-se pe dreptul de monopol al feudalului.Asezarea pe mosie a avut un caracter spontan,legiferarea situatiei venind in 1837. De numele acestuia se leaga trei lucruri foarte importante la Darabani:

- întemeierea târgului Darabani în 1837;

- construirea unei biserici unice în zona dupa planurile bisericii Sf. Sofia din Constantinopol, biserica care slujeste si astazi ca lacas de cult locuitorilor orasului Darabani;

- înfiintarea primei scoli satesti, de stat, din Moldova.

Desi a fost de legislatia din 1863-1865 ,de construirea cailor ferate,care au izolat aceasta regiune de celelalte zone mai dezvoltate,de tendinta de concentrare a economiei industriale,de distrugerile din primul si al doilea Razboi Mondial,de schimbarile de dupa 1989 concretizate la o serie de efecte negative la toate nivelele ,de plecarile masive de populatie in afara granitelor si de lipsa unei vieti economice active sau de apsenta investitorilor ,acest mic oars a supravietuit prin selectie pastrandu-si intr-o buna masura functiile urbane.

3.Organizarea politico-admininstrativa

Teritoriul admininstrativ al orasului Darabani,este situat in extremitatea nordica a judetului Botosani si se invecineaza cu teritoriile admininstrative ale comunelor:

-Paltinis nord-est

-Viisoara nord-est

-Cotusca est

-Mileanca sud

-Concesti sud-vest

-Hudesti vest

-Ucraina nord

Orasul dispune in teritoriul sau admininstrativ de insemnate suprafete de teren agricol,care asigura o baza buna pentru aprovizionare cu produse de natura vegetala,iar productia zootehnica este in mare masura valorificata pe piata taraneasca.Principale legaturi de circulatie din teritoriu sunt:

-Dorohoi Radauti Prut DN 29A

-Dorohoi prin Cristinesti DJ291D

-Bajura-Mileanca DJ298A si Dc1C

Relatiile internationale cu Ucraina si cu Republica Moldova ,functioneaza la parametrii redusi,fiind orientat pentru micul comert de frontiera,care tinde sa acapareze piata locala ,mai ales in urma deschiderii traficului auto prin PCTF Racovat,com.Pomarla si prin Radauti Prut.

Preview document

Monografia orașului Dărăbani - Pagina 1
Monografia orașului Dărăbani - Pagina 2
Monografia orașului Dărăbani - Pagina 3
Monografia orașului Dărăbani - Pagina 4
Monografia orașului Dărăbani - Pagina 5
Monografia orașului Dărăbani - Pagina 6
Monografia orașului Dărăbani - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Monografia Orasului Darabani.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?