Structura organizatorică a SC DTH Television Grup SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3209
Mărime: 378.49KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel Crăciun
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: V. Zaharia

Extras din proiect

1. Noţiuni introductive

Organizarea reprezintă un proces esenţial al activităţii într-o întreprindere şi depinde de capacitatea întreprinzătorului de a asigura gruparea proceselor de muncă pe formaţii de lucru, compartimente pentru simplificarea realizării lor şi creşterea eficienţei. În literatura de specialitate organizarea este definită ca fiind cea mai importantă funcţie a unei unităţi economice. H. Fayol defineşte procesul de organizare ca fiind acea operaţiune ce constă în aprovizionarea întreprinderii cu resursele necesare pentru funcţionarea ei: materii prime, utilaje, bani şi personal.

Organizarea întreprinderii poate fi abordată sub două forme - procesuală şi constă în determinarea unor activităţi diferite şi coordonate ce au loc într-o organizaţie privind delimitarea posturilor şi funcţiilor şi structurală sub forma stabilirii componentelor de lucru a direcţiilor şi altor subdiviziuni organizatorice.

Organizarea procesuală grupează activităţile după criterii de omogenitate şi complementaritate în funcţiuni.

Funcţiunea întreprinderii reprezintă un ansamblu de activităţi omogene sau complementare, respectiv identice, asemănătoare sau înrudite care au o logică în manifestarea lor propriu-zisă şi contribuie la o mai bună gestionare a resurselor şi creşterea eficienţei de ansamblu a întreprinderii.

Funcţiunile de bază dintr-o întreprindere sunt:

• funcţiunea de cercetare-dezvoltare care cuprinde activităţile de studiere, concepere şi elaborare a cadrului tehnic şi tehnologic. Ea vizează aspecte cum ar fi proiectarea produselor, asimilarea de produse noi, elaborarea planurilor şi previziunea activităţii, etc.;

• funcţiunea de producţie se referă la activităţile de bază ale întreprinderii şi include acţiuni care contribuie la desfăşurarea normală a proceselor de producţie, inclusiv a celor auxiliare, etc.;

• funcţiunea comercială include totalitatea activităţilor care vizează relaţiile întreprinderii cu exteriorul, respectiv activităţile de aprovizionare şi desfacere. În acest context, preocupările agenţilor economici includ încheierea unor contracte economice avantajoase, asigurarea aprovizionării ritmice, prezentarea produselor şi publicitatea, prospectarea pieţei, etc.;

• funcţiunea financiar-contabilă înglobează activităţile de obţinere şi folosire raţională a disponibilităţilor băneşti, controlul operaţiilor în care s-au investit fonduri băneşti, stabilirea necesarului de mijloace financiare şi găsirea de noi surse de finanţare a activităţii, etc.;

• funcţiunea de personal reprezintă un ansamblu de activităţi care urmăresc procesele la care se supun resursele umane cum ar fi asigurarea întreprinderii cu forţă de muncă calificată, recrutarea personalului, selecţionarea, încadrarea, promovarea, retribuirea salariaţilor, pregătirea şi specializarea angajaţilor. De asemenea, în cadrul acestei funcţiuni sunt analizate problemele sociale, de asistenţă medicală şi raporturile manager-salariaţi, şi sunt incluse activităţi administrative, de secretariat şi protocol.

Organizarea structurală constă în gruparea funcţiilor, a atribuţiilor şi a sarcinilor în funcţie de anumite criterii bine determinate. Rezultatul organizării structurale îl reprezintă structura organizatorică. Structura organizatorică a fost definită ca reprezentând ansamblul posturilor, a subdiviziunilor organizatorice şi a relaţiilor dintre acestea, astfel încât să se realizeze obiectivele stabilite în condiţii de profitabilitate maximă. Prin urmare, structura organizatorică este un sistem care include mai multe componente, relaţiile dintre acestea, dar şi persoanele implicate în desfăşurarea activităţii acestora, cu competenţe şi responsabilităţi adecvate poziţiilor pe care le ocupă.

2. Organizarea S.C. DTH Television Grup S.A.

S.C. DTH Television Grup S.A. a fost înfiinţată în anul 2005 având ca domeniul principal de activitate serviciile de telecomunicaţii. Obiectivul de bază al societăţii constă în oferirea clienţilor a unui pachet larg de canale de televiziune transmise prin intermediul satelitului.

Ca şi structură organizatorică S.C. DTH Television Grup S.A. respectă toate componentele de bază cum sunt: postul, funcţia, ponderea ierarhică, compartimentul, nivelul ierarhic, relaţiile organizatorice.

2.1. Postul

Postul este cea mai simplă verigă organizatorică care cuprinde obiective, sarcini, competenţe şi responsabilităţi, ceea ce înseamnă că titularul postului urmăreşte realizarea anumitor scopuri pentru care se îndeplinesc anumite activităţi a căror finalitate este influenţată de competenţa, adică de autoritatea formală care exprimă limitele dreptului de acţiune pentru care există obligaţia de îndeplinire. Astfel, în cadrul acestei societăţii se remarcă o multitudine de posturi, toate fiind grupate în funcţie de departamentul din care fac parte.

Preview document

Structura organizatorică a SC DTH Television Grup SA - Pagina 1
Structura organizatorică a SC DTH Television Grup SA - Pagina 2
Structura organizatorică a SC DTH Television Grup SA - Pagina 3
Structura organizatorică a SC DTH Television Grup SA - Pagina 4
Structura organizatorică a SC DTH Television Grup SA - Pagina 5
Structura organizatorică a SC DTH Television Grup SA - Pagina 6
Structura organizatorică a SC DTH Television Grup SA - Pagina 7
Structura organizatorică a SC DTH Television Grup SA - Pagina 8
Structura organizatorică a SC DTH Television Grup SA - Pagina 9
Structura organizatorică a SC DTH Television Grup SA - Pagina 10
Structura organizatorică a SC DTH Television Grup SA - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Structura Organizatorica a SC DTH Television Grup SA.doc

Ai nevoie de altceva?