Țara Moților

Referat
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1911
Mărime: 24.81KB (arhivat)
Publicat de: Eremia Mocanu
Puncte necesare: 7
Universitatea de Vest din Timișoara Facutatea de Chimie-Biologie-Geografie Departamentul de Geografie

Extras din referat

Țara Moților

Țara Moților sau Țara de Piatră este o regiune etnografică din România situată în munții Apuseni pe bazinul superior al râurilor Arieș și Crișului Alb.

Aceasta cuprinde porțiuni din actualele județe Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara.

Țara Moților cuprinde trei zone: Prima zonă este cea pur moțească, Țara Moților propriu- zisă care se întinde pe valea Arieșului și Ampoiului, la izvoarele Someșurilor și al Crișurilor, până pe culmile cele mai înalte ale Apusenilor, fiind delimitate de localitățile Brad, Zlatna, Iara, Marieșel, Beliș, Băița, Măgulicea și Hălmagiu.

A doua zonă are o pondere semnificativă de locuitori ți cuprinde limitele localităților Gura Văii, Baia de Criș, Lupșa, Lunca și Vașcău.

A treia zonă are mai puțini locuitori proveniți din Țara moților propriu-zisă, s-ar întinde în depresiunile submontane până departe în localitățile Sebiș, Ignești, Vața de jos, Ciucea, Târcaia de Beiusâș. ( Avram C-tin și Tudor, pag 13, 2001).

Este numită Țara Moților pentru că locuitorii sunt considerați descendenți ai celților datorită culorii blonde a părului și ochilor albaștri, dar și prin faptul că iși poartă părul prins în coadă.

Desi numit țara, termenul ( la fel ca Țara Bârsei, Făgărașului, Zarandului sau Maramures), nu implică vreun statut politic, social sau administrative.

Este un termen arhaic care se referă la o depresiune mai mult sau mai puțin izolată dintre munții Carpați.

Regiunea are o istorie veche și o serie de personalități care s-au remarcat în această zonă, dintre aceștiea îi amitim pe Horia, Cloșca și Crișan care au organizat răscoala din anii ( 1784-1785), pentru a câștiga drepturile politice, sociale și economice.

Avram Iancu este una din personalitățiile regiunii care a început revoluția de la 1848.

Componenta naturală de susținere

Relieful și geologia

Unitatea majoră de relief este reprezentată de munții Apuseni, care s-au format în orogeneza alpină, iar stratul geologic este format dintr-un mozaic petrografic, in mare parte predominând calcarele, de unde rezultă relieful carstic

Clima

Clima este una temperat-continentală de tranziție, cu influențe oceanice. Temperatura medie anuală este între 6 și 10°C, precipitațiile fiind de 700-1.000 mm/an.

Hidrografia

Reţeaua hidrografică are o densitate ridicată, iar debitul este bogat şi susţinut. Râurile cele mai importante sunt Crişurile, Arieşul, Someşul Mic, şi toate izvorăsc din masivul central al munților Apuseni.

Vegetația și fauna

Vegetația este alcatuită din păduri de conifere și foioase, sunt prezente fânețele și pășunile montane, fauna este alcatuită din urs, vulpe,iepure și cerb.

Populatia si rețeaua de așezări

Zona se remarcă printr-o densitate scăzută a populației. Așezările sunt compuse din sate mici, numite "crânguri", risipite (gospodării împrăștiate, despărțite prin fânețe sau pășuni).

Principalele orașe din Țara Moților sunt: Abrud care este atestat documentar din anul 1271 și este renumit din timpul romanilor pentru bogatele zăcăminte aurifere. În Abrud se afla un Colegiu al Aurarilor („Collegium aurariarum"). Tot aici s-au găsit multe vestigii romane, printre care și table cerate.

Orașul a participat la mișcarea lui Sofronie (1759-1761) și a fost unul dintre centrele răscoalei populare din Transilvania conduse de Horea, Cloșca și Crișan (1784) și ale revoluției din 1848.

Situația demografică a orașului Abrud

• Numărul de locuitori : 6213

• Densitatea populației :

- bruta - 10 loc./km2

- neta (intravilan) - 15,7 loc./ha

• Structura populației totale pe grupe de vârstă:

• • 0 - 14 ani - 1058

• 15 - 64 ani - 4492

• 65 ani si peste - 1200

• Structura populației totale pe sexe:

• de sex feminin – 3650

• de sex masculin – 3100

Câmpeni este atestat documentar din 1587, fiind un loc plin de istorie unde s-au petrecut marile evenimente istorice.

Roșia Montană are o existență milenară, fiind cunoscută încă dinaintea cuceririi Daciei, amintită de Herodot, Pliniu, Titus Liviu și este una din cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa.

A fost înființată de către romani în timpul domniei lui Traian ca oraș minier cu coloniști din Iliria.

Economia

Prelucrarea lemnului și mineritul sunt principalele ocupații în Țara Moților, iar agricultura este reprezentă de ceșterea animalelor(vaci și oi) și se cultivă cantități mici de orz și cartofi.

Infrastructura

Țara Moților este o zonă cu o infrastructură precară și lipsită de mijloace de comunicații. Se poate ajunge pe DN 74 prin localitățile Zlatna, Abrud și Câmpeni.Pe DN 75 de la Turda la Câmpeni și pe drumurile E 60 sau 81.

Turismul

Țara Moților este binecunoscută pentru tradițiile sale folclorice, peisajele deosebite și relieful carstic care a produs peste 800 de peșteri în zonă, ca Pestera Scarișoara și Focul Viu (ambele cu ghețari interiori) și Pestera Ursilor. Agroturismul și ecoturismul, sunt de asemenea practicate cu succes.

Preview document

Țara Moților - Pagina 1
Țara Moților - Pagina 2
Țara Moților - Pagina 3
Țara Moților - Pagina 4
Țara Moților - Pagina 5
Țara Moților - Pagina 6
Țara Moților - Pagina 7
Țara Moților - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Tara Motilor.doc

Te-ar putea interesa și

Evaluarea arealului Munților Apuseni în vederea proiectării unei pensiuni turistice rurale

INTRODUCERE Proiectul meu se numeşte EVALUAREA TURISTICĂ A AREALULUI MUNŢILOR APUSENI ÎN VEDEREA PROIECTĂRII UNEI PENSIUNII TURISTICE RURALE şi vă...

Riscul Demografic în Munții Apuseni

1. Conceptul de risc 1.1. Noţiuni generale Ştiinţa riscului s-a format în ultima parte a secolului XX şi se prefigurează a fi una dintre cele mai...

Valorificarea potențialului turistic al zonei Munților Apuseni

INTRODUCERE Frumusețea incontestabilă a zonei Munților Apuseni, diversitatea resurselor (în special a celor turistice) și dorința de a găsi...

Turism rural - analiza comparativă a regiunilor Țara Lăpușului - Țara Moților

Analiza comparativã a regiunilor : Tara Moţilor si Tara Lãpuşului - sub aspectul valorificãrii turismului rural Turismul rural este un concept...

Obiceiuri, tradiții și influențe din bucătăria românească în oferta turistică din Munții Apuseni

ARGUMENT În ultimii ani, oamenii au devenit tot mai preocupați de destinația vacanțelor lor, turismul devening una dintre cele mai populare...

Economia turismului rural - Munții Apuseni

Munţii Apuseni: locul ideal pentru a petrece o vacanţă în mijlocul naturii, la poalele munţilor, într-un sat care a păstrat intacte obiceiurile...

Promovarea pensiunii agroturistice în Țara Moților

INTRODUCERE Agroturismul reprezintă unul din cele câteva fenomene care s-au dezvoltat în epoca contemporană, dezvoltarea sa spectaculoasă...

Produs turistic intern - zona Munților Apuseni. Produs turistic extern - Roma Eterna Cetate

Zona Muntilor Apuseni Argument Zona Muntilor Apuseni reprezinta una din cele mai intereseante destinatii turistice din Romania. Relieful carstic...

Ai nevoie de altceva?