Impactul calității produselor și serviciilor asupra mediului înconjurător

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3566
Mărime: 19.52KB (arhivat)
Puncte necesare: 5
UNIVERSITATEA CRESTINA DIMITRIE CANTEMIR FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC SI COMERCIAL

Extras din referat

1.1. Implicatiile progresului tehnic asupra mediului inconjurator

Problemele de protecţie a mediului sunt deosebit de complexe şi vizează toate sectoarele de activitate: economice, sociale şi politice. Rezolvarea acestor probleme reclamă participarea tuturor celor implicaţi în poluarea factorilor de mediu: agenţi economici, departamente, ministere, dar şi a acelora care sunt interesaţi în ocrotirea mediului.

Realitatile zilelor noastre arata ca secolul XX este perioada celor mai mari descoperiri si transformari ale civilizatiei omenesti, dar si cele mai complexe si uneori nebanuite efecte asupra vietii.

Pana nu demult resursele naturale regenerabile ale Terrei erau suficiente pentru nevoile omenirii. In prezent, ca urmare a exploziei demografice si a dezvoltarii fara precedent a tuturor ramurilor de activitate, necesarul de materie prima si energie pentru productia de bunuri a crescut mult, iar exploatarea intensa a resurselor pamantului releva, tot mai evident, un dezechilibru ecologic.

Perfectionarea si modernizarea proceselor tehnologice, utilizand cele mai noi cuceriri stiintifice, au redus mult consumurile specifice de materii prime, dar nu si pe cele energetice. Ca urmare a industrializarii si cresterii productiei de bunuri au sporit mult materialele ce afecteaza mediul ambiant.

Odata cu sporirea populatiei globului, ce a decurs paralel cu perfectionarea organizarii sociale si, in special odata cu dezvoltarea industriei, a transporturilor mecanizate din ultimele doua secole, incercarea omului de a domina in lupta aspra cu natura, de a-i smulge lacom bogatiile ascunse, incepe sa aiba tot mai mult succes. Peste un miliard si jumatate din populatia actuala a Terrei apartine civilizatiei industriale.

Problema rezidurilor activitatilor umane a luat proportii ingrijoratoare, prin acumularea lor provocand alterarea calitatii factorilor de mediu. Aceste alterari sunt cauza unor dezechilibre in fauna si flora si in sanatatea si bunul mers al colectivitatii umane din zonele supraaglomerate.

Presiunea activitatii omului asupra mediului natural creste foarte rapid. De asemenea, se accelereaza dezvoltarea industriala, schimburile, circulatia marfurilor, spatiul ocupat, parcurs si utilizat pentru activitatile umane este din ce in ce mai vast. Aceasta evolutie isi pune amprenta in mod nefavorabil asupra mediului si a componentelor sale.

Comportamentul individului polueaza mediul intr-o masura mai mare sau mai mica, fie sub forma activitatii cotidiene, fie a consumurilor turistice.

Prin dezvoltarea activitatii umane sunt afectate toate componentele mediului in proportii diferite. Dintre aceste elemente cele mai importante sunt: peisajele, solul, apa, flora, fauna, monumentele, parcurile si rezervatiile, precum si biosfera.

Prin capacitatea sa de a descoperi, inventa si crea, omul s-a dovedit apt sa realizeze modificari ample si rapide, chiar explozive, asupra naturii, sa transforme mediul inconjurator in favoarea sa si a semenilor sai putand provoca insa si daune incalculabile cand a actionat in mod abuziv, irational, fara sa-i cunoasca legile si fara respectarea riguroasa a acestora.

Lipsa de informare l-a facut sa persiste in actiuni care provocau daune mediului inconjurator, nedindu-si seama ca el insusi avea o contributie negativa in acest sens. El a reusit sa o aduca intr-un stadiu in care poluarea a capatat un caracter universal, atingand proportii nelimitate si devenind una dintre problemele fundamentale cu care se confrunta majoritatea statelor.

Aparitia omului si largirea activitatii acestuia odata cu dezvoltarea industriala, incepand cu secolul al XIX-lea, a facut ca degradarea mediului biotic sa creasca neasteptat si ingrijorator.

Exista mai multe tipuri de poluare:

1. Poluarea fizica:

-poluare radioactiva;

-poluare termica;

-poluare sonora.

2. Poluare chimica:

-derivati gazosi ai carbonului si hidrocarburi lichide (in aer si apa) ;

-materii plastice (in aer, apa si sol) ;

-pesticide si alti compusi organici de sinteza (in aer, apa si sol) ;

-derivati ai sulfului (in aer, apa si sol) ;

-derivati ai azotului (in aer, apa si sol) ;

-metale grele (in aer, apa si sol) ;

-fluoruri (in aer, apa si sol) ;

-particule solide “aerosoli” (in aer si sol)

-materii organice fermentescibile (in apa si sol) .

3. Poluare biologica:

-contaminarea microbiologica a mediilor inhalate si ingerate (bacterii si virusuri)

-modificari ale biocenozelor prin invazii de specii animale si vegetale.

4. Poluare estetica:

-degradarea peisajelor si locurilor prin urbanizare necivilizatasau sistematizare impropriu conceputa;

-amplasarea de industrii in biotopuri virgine sau putin modificate de om.

1.2. Surse de poluare ale mediului

Cele mai des întâlnite forme de poluare sunt: poluarea apei, poluarea solului, poluarea aerului (atmosferică). Aceste elemente de bază vieţii omeneşti se pare că sunt şi cele mai afectate de acţiunile iresponsabile ale fiinţei omeneşti.

Solul, ca şi aerul şi apa este un factor de mediu cu influenţă deosebită asupra sănătăţii. De calitatea solului depinde formarea şi protecţia surselor de apă, atât a celei de suprafaţă cât mai ales a celei subterane.

Apa este un factor de mediu indispensabil vieţii. Ea îndeplineşte în organism multiple funcţii, fără apă toate reacţiile biologice devenind imposibile. Lipsa de apă sau consumul de apă poluată are multiple consecinţe negative asupra omului şi sănătăţii sale.

Poluarea reprezintă modificarea componentelor naturale prin prezenţa unor componente străine, numite poluanţi, ca urmare a activităţii omului, şi care provoacă prin natura lor, prin concentraţia în care se găsesc şi prin timpul cât acţionează, efecte nocive asupra sănătăţii, creează disconfort sau împiedică folosirea unor componente ale mediului esenţiale vieţii.

Din cuprinsul definiţiei se poate constata clar că cea mai mare responsabilitate pentru poluarea mediului o poartă omul, poluarea fiind consecinţa activităţii mai ales social – economice a acestuia.

Astfel orice schimbare in caracteristicile mediului inconjurator care afecteaza negativ calitatea lui indica prezenta nemijlocita a poluarii.

Privită istoric, poluarea mediului a apărut odată cu omul, dar s-a dezvoltat şi s-a diversificat pe măsura evoluţiei societăţii umane, ajungând astăzi una dintre importantele preocupări ale specialiştilor din diferite domenii ale ştiinţei şi tehnicii, ale statelor şi guvernelor, ale întregii populaţii a pământului. Aceasta, pentru că primejdia reprezentată de poluare a crescut şi creşte neîncetat, impunând măsuri urgente pe plan naţional şi internaţional, în spiritul ideilor pentru combaterea poluării.

Poluarea, printre alte clasificări, este clasificată în poluare naturală si poluare artificială.

Sursele naturale principale ale poluării sunt erupţiile vulcanice, furtunile de praf, in¬cendiile naturale ale pădurilor şi altele cum ar fi gheizerele sau descompunerea unor substanţe organice.

Preview document

Impactul calității produselor și serviciilor asupra mediului înconjurător - Pagina 1
Impactul calității produselor și serviciilor asupra mediului înconjurător - Pagina 2
Impactul calității produselor și serviciilor asupra mediului înconjurător - Pagina 3
Impactul calității produselor și serviciilor asupra mediului înconjurător - Pagina 4
Impactul calității produselor și serviciilor asupra mediului înconjurător - Pagina 5
Impactul calității produselor și serviciilor asupra mediului înconjurător - Pagina 6
Impactul calității produselor și serviciilor asupra mediului înconjurător - Pagina 7
Impactul calității produselor și serviciilor asupra mediului înconjurător - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Impactul Calitatii Produselor si Serviciilor Asupra Mediului Inconjurator.doc

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea ca Sistem Informațional

Introducere Existenţa şi dezvoltarea societăţii omeneşti se bazează pe procesul de producere a bunurilor materiale (activităţi productive)....

Modele și Structuri Privind Situațiile Financiare Anuale

Modele şi structuri privind situaţiile financiare anuale conform IAS 1 şi Directivei a-IV-a Convergenţă sau nonconvegenţă? 1. Introducere...

Impactul calității produselor și serviciilor asupra mediului înconjurător

Introducere Importanta deosebita a ridicarii calitatii produselor a fost sintetizata tn perioada 1986-1990, desprinzându-se ideea de baza - ca ar...

Impactul calității produselor și serviciilor asupra mediului înconjurător

1. Notiuni teoretice privind calitatea produselor si serviciilor Din punct de vedere filosofic, calitatea inseamna insusirile esentiale ale unui...

Impactul Calității Produselor și Serviciilor Asupra Mediului Înconjurător

Satisfacerea nevoilor unei populaţii în creştere şi cu exigenţe tot mai sporite, a determinat apariţia, explozivă în ultimii 50 de ani, a...

Impactul calității produselor și serviciilor asupra mediului înconjurător

Introducere Importanta deosebita a ridicarii calitatii produselor a fost sintetizata în perioada 1986-1990, desprinzandu-se ideea de baza ca ar fi...

Impactul calității produselor și serviciilor asupra mediului înconjurător

Notiuni teoretice despre calitatea produselor si serviciilor Etimologic, termenul de calitate provine din limba latina, unde “qualis” are...

Impactul Calității Produselor și Serviciilor Asupra Mediului Înconjurător

1. IMPLICAŢIILE PROGRESULUI TEHNIC ASUPRA MEDIULUI ÎNCONURĂTOR A. IMPACTUL INSTALAŢIILOR ELECTRICE ASUPRA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR Dezvoltarea...

Ai nevoie de altceva?