Managementul calității a pieței țigărilor din România

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2983
Mărime: 77.43KB (arhivat)
Publicat de: Leonidas Avram
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Radu Negrea
Un proiect la managementul calitatii care studiaza cat de calitative sunt tigarile in Romania.

Extras din proiect

Piața mondială a țigărilor este una extrem de extinsă, însumand un număr de peste un miliard de consumatori (fumători adulți), adică 16.67% din populația de pe glob și facilitând vânzarea-cumpărarea a unui volum de aproximativ 6000 de miliarde de țigarete. Companiile de țigări înregistreaza anual profituri de miliarde de euro. Cele mai dezvoltate piețe la nivel mondial sunt cele din SUA( piața din care se obține 35% din profit), China și Japonia. Țigările sunt supuse unei accize specifice in valoare de 65 de euro/ 1000 de țigarete.

Deși volumul de vânzări în cazul produselor din tutun este în scădere în unele țîri din cauza interzicerii fumatului in locurile publice (ex: Italia), piața tigărilor rămâne una extrem de profitabilă cu creșteri în țări ca România, Rusia, Germania.

Piața țigărilor din Romania pentru 2007 se estimează la 1,7 miliarde de euro, iar principalii jucatori sunt BAT, Philip Morris, JTI si Gallaher.

Potrivit marilor jucători, piața tigărilor din Romania s-a cifrat, in anul 2006, la 36 miliarde de țigarete, în valoare totală de 1,4 miliarde de euro, iar petru anul 2007 cifra s-a ridicat la 1,7 miliarde de euro. Principalii jucători, precum am mai menționat, pe piata interna sunt British American Tobacco (BAT), cu o cota de 39,3%, Philip Morris, cu o cota de 31,1%, JTI, cu 22,4%, si Gallaher, care detine 4,6% .

Fumatul reprezintă un viciu ce poate fi greu de îndepartat, iar consumatorii din acest domeniu necesită protecție.

Anul 2006

Consumul local de țigări este și el peste media europeană datorită numărului mare de fumători din România.

Volumic, piața locală a țigaretelor se bate cu cea din Spania și depășeste piețe precum Franța sau Olanda. Valoric, piața este însă sub nivelul țărilor mai dezvoltate din Europa, din cauza preturilor mici la țigări înregistrate în România. Astfel, în Olanda incidența fumatului a fost anul trecut de 14%, iar in Franta de 18%, spre deosebire de 31% in România, potrivit datelor furnizate de JTI.

"Incidenta se măsoara ca procent din numarul adultilor fumatori. Pentru relevanta, vorbim despre cei care fumeaza mai mult de sase tigarete pe zi", precizeaza Gilda Lazar, director corporate affairs la Japan Tabacco International (JTI).

Consumul mediu pe fumator este de circa 18 tigarete pe zi, relativ constant pe primul trimestru al anului 2007 fata de aceeasi perioada a anului 2006, potrivit studiului Omnibus realizat de compania de cercetare Mercury. Un roman fumeaza, in medie, 1.392 de tigari pe an, potrivit unei statistici a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sta mai bine in raport cu vecinii. In Bulgaria, o persoana fumeaza, in medie, 2.793 de tigari pe

an, pe cand in Ungaria se fumeaza 2.152 de tigari pe an.

Tigarile contrafacute si contrabanda lor

Tigarile contrafacute dauneaza intr-adevar sanatatii, pentru ca nimeni nu stie cu adevarat ce pun contrabandistii in ele.

Fenomenul contrafacerilor a capatat dimensiuni care aproape sufoca piata produselor originale in Romania. Printre cele mai profitabile produse falsificate - tigarile.

La tigari, cea mai copiata marca depinde de la tara la tara. „Pina sa ajunga sa se scumpeasca tigarile atit de tare in Romania, se aduceau pe vapor din China sau din Cipru sau se contrafaceau chiar in Romania tigarile scumpe - Camel, Marlboro, Kent. De la o vreme, pentru ca diferentele de pret s-au micsorat, cererea este mai degraba pe tigari ieftine: Carpati, Winchester, L&M“, spune Gilda Lazar.

Schimbarea de tendinte in sistemul contrafacerilor este din cauza sistemului de taxare, prin care tigarile odata ieftine s-au scumpit si nu mai sint la indemina tuturor. „Din cauza asta si contrabanda si-a schimbat caracteristicile; sint aduse mai ales tigari din Ucraina si din Rusia, ieftine, de care n-a auzit nimeni pina acum, Plugarul, Doina, Fluieras“, adauga Lazar.

Preview document

Managementul calității a pieței țigărilor din România - Pagina 1
Managementul calității a pieței țigărilor din România - Pagina 2
Managementul calității a pieței țigărilor din România - Pagina 3
Managementul calității a pieței țigărilor din România - Pagina 4
Managementul calității a pieței țigărilor din România - Pagina 5
Managementul calității a pieței țigărilor din România - Pagina 6
Managementul calității a pieței țigărilor din România - Pagina 7
Managementul calității a pieței țigărilor din România - Pagina 8
Managementul calității a pieței țigărilor din România - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Managementul Calitatii a Pietei Tigarilor din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Analiza economico financiară a firmei SC Berlin SRL

INTRODUCERE Într-o perioadă în care se vehiculează tot mai mult termenul de criză financiară, analiza impactului acesteia și consecințele...

Analiza modului de promovare a companiilor producătoare de țigarete

Conceptul de promovare Oricât de bun ar fi un produs sub aspect calitativ, cu toată superioritatea sa faţă de alte produse similare este greu să...

Ai nevoie de altceva?