Bazele Managementului în Cadrul Agenției de Turism

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 3100
Mărime: 21.05KB (arhivat)
Publicat de: Visarion Tudor
Puncte necesare: 6

Extras din referat

1.1. Definirea obiectul şi metoda de studiu al managementului ca ştiinţă

1.2. Funcţiile managementului în cadrul agenţiei de turism

1.3. Premizele care influenţează asupra managementului firmei turistice

1.4. Definirea sistemului de management al agenţiei de turism

1.1. Definirea obiectul şi metoda de studiu al managementului ca ştiinţă

Prin management ca ştiinţă se înţelege conducerea, gestionarea şi organizarea procesului de producţie în vederea generalizării şi sistematizării unor reguli, principii, metode şi tehnici, care să contribuie la creşterea eficienţei activităţii desfăşurate şi atingerea scopurilor propuse.

Managementul ca sistem al conducerii cuprinde tot procesul de producţie al firmei turistice şi include:

- dirijarea cu procesul de producere;

- dirijarea cu serviciul de marketing;

- dirijarea cu activitatea financiară;

- dirijarea cu serviciul resurse umane;

- evidenţa, controlul şi analiza activităţii economice

Obiectul managementului ca ştiinţă a conducerii, cuprinde cercetarea legilor şi legităţilor privind ciclul de viaţă a firmei turistice, precum şi relaţiile dintre colaboratori în procesul conducerii cu firma.

Metoda managementului presupune analiza ştiinţifică a comportării omului în firmă, legătura şi influenţa reciprocă dintre firmă şi resursele umane.

1.2. Funcţiile managementului în cadrul agenţiei de turism

Funcţia de previziune include o totalitate de activităţi prin care se stabilesc obiectivele firmei pe termen scurt, mediu şi lung, precum şi resursele şi principalele mijloace necesare realizării lor.

În procesul de previziune managerul stabileşte scopurile şi obiectivele firmei turistice, determină necesităţile de resurse materiale, financiare, umane, stabileşte termeni concreţi de îndeplinire a scopurilor propuse.

Funcţia de organizare include totalitatea acţiunilor prin care se creează mecanismul de conducere cu firma turistică, sistemul condus şi stabilirea legăturilor dintre acestea. Totodată funcţia de organizare stabileşte procesele de management cu ajutorul cărora se fixează şi se conturează procesele de muncă fizică şi intelectuală şi a componentelor lor.

Funcţia de coordonare include totalitatea acţiunilor prin care managerul general creează şi menţine o atmosferă armonioasă în procesul de muncă, combină deciziile şi acţiunile personalului firmei turistice în cadrul sistemului organizatoric, care se află într-o continuă schimbare.

Funcţia de antrenare include procesul de muncă prin care conducătorul firmei de turism influenţează asupra activităţilor angajaţilor săi, în vederea atingerii obiectivelor stabilite, luându-se în consideraţie satisfacerea necesităţilor, care îi motivează pe colaboratori să lucreze.

Funcţia de control-evaluare include totalitatea proceselor de control şi evaluare operativă a rezultatelor obţinute de firma turistică în procesul activităţii sale, identificarea devierilor de la obiectivele propuse iniţial şi a cauzelor care le-au generat, pentru a fi întreprinse măsuri care să asigure eliminarea lor, în scopul menţineri unui echilibru dinamic al firmei. Funcţia de control-evaluare se manifestă cu o intensitate mai mare la sfârşitul unei etape a procesului de management, cînd se face o evaluare finală a rezultatelor obţinute şi se planifică acţiuni pentru o etapă viitoare.

1.3. Premizele care influenţează asupra managementului firmei turistice

Premisa economică, are ca scop orientarea activităţii de management, încât aceasta să favorizeze maximizarea profitului;

Premisa psiho-sociologică, are ca scop intervenţia omului în conceperea şi funcţionarea sistemului de management al firmei;

Premisa metodologică, presupune o abordare constantă a firmei turistice şi a managementului său;

Premisa tehnică, are ca scop utilizarea potenţialului tehnic al firmei turistice în procesul activităţii curente şi de perspectivă.

Premisa juridică, exprimă necesitatea ca prevederile actelor normative în vigoare să fie luate în considerare în proiectarea, funcţionarea şi perfecţionarea sistemului de management al firmei turistice.

1.4. Sistemul de management al agenţiei de turism

Sistemul de management al firmei turistice reprezintă totalitatea elementelor cu caracter decizional, organizatoric, informaţional, prin intermediul căruia se exercită ansamblul proceselor şi relaţiilor de management în vederea obţinerii unor rezultate cît mai înalte.

Sistemul organizatoric este alcătuit din ansamblul resurselor umane şi departamentelor organizatorice a firmei turistice, constituite astfel încît, să asigure premisele obţinerii şi realizării obiectivelor planificate.

Sistemul informaţional este alcătuit din totalitatea datelor, informaţiilor, procedeelor şi mijloacelor de prelucrare a informaţiilor existente în cadrul firmei turistice, care are ca scop asigurarea suportului informaţional necesar stabilirii şi îndeplinirii obiectivelor planificate.

Sistemul decizional este alcătuit din ansamblul deciziilor luate şi aplicate în cadrul firmei turistice. El este specific managementului, motiv pentru care constituie un adevărat sistem de comandă ce reglează întreg sistemul de activităţi al firmei turistice. Prin intermediul sistemului decizional se execută toate funcţiile procesului de management.

Tema II. Teoria şi practica managerială a agenţiei de turism

2.1. Conceptul de firmă turistică ca obiect al managementului

2.2. Obiectivele firmei de turism

2.3. Funcţiile firmei de turism

2.4. Cultura managerială în cadrul firmei de turism

2.1. Conceptul de firmă turistică ca obiect al managementului

Firma turistică este o întreprindere constituită dintr-un grup de oameni cu concepţii comune, uniţi conform unui statut juridic, care desfăşoară un complex de procese de muncă, utilizând mijloacele de muncă, concretizate în produse şi servicii turistic destinate comercializării, în vederea obţinerii unui profit.

Firma turistică trebuie să dispună de un plan pentru realizarea obiectivelor propuse. În economia de piaţă succesul sau eşecul firmei turistice depinde de managementul organizatoric.

Firma există pentru a satisface necesităţile clienţilor. La baza activităţii firmei trebuie pusă satisfacerea necesităţilor clientului.

Potenţialul de venituri al firmei de turism depind de gradul în care oferta satisface necesităţile clienţilor. Cheltuielile firmei depind de modul în care este alcătuit managementul organizatoric al firmei, sistemul de execuţie, precum şi eficienţa lor. În acelaşi timp, concurenţa impune prin natura ei ca firmele să fie mereu cu un pas înaintea aşteptărilor clientului şi cu un pas înainte faţă de firma concurentă.

Fiecărei firme turistice îi este specific propriu sistem managerial de activitate.

2.2. Obiectivele firmei de turism

Obiectivul de bază a firmei de turism este stabilirea sarcinilor pe termen scurt, mediu şi de durată în vederea realizării doleanţelor potenţialilor turişti prin:

- satisfacerea cererii pe măsura manifestării acesteia, în funcţie de cerinţele pieţei turistice;

- reducerea costurilor şi creşterea profiturilor, fără a pierde din calitate;

- flexibilitatea ofertei în dependenţă de destinaţiile solicitate;

- ajustarea ofertei turistice conform standardelor internaţionale;

- asigurarea concordanţei între obiectivele întreprinderii şi aspiraţiile personalului.

Obţinerea de profit este un alt obiectiv de bază, care trebuie racordat cu prevederile strategice ale firmei pe termen mediu şi de durată. Preţurile şi tarifele mari la serviciile turistice pot influenţa negativ cererea şi ca consecinţă, pierderea potenţialilor turişti.

Adaptarea permanentă la evoluţia pieţei turistice este un alt obiectiv al firmei turistice care presupune racordarea activităţii în aşa mod, ca să reziste schimbărilor permanente ce au loc pe piaţă. Este vorba de relaţiile cu clienţii, furnizorii, prestatorii de servicii, concurenţii.

Asigurarea climatului intern constituie un alt obiectiv, deoarece de gradul de cooperare între factorii umani (conducerea firmei, cadrele specializate, angajaţii), depinde succesul activităţii firmei de turism. Reuşita acestui proces, depinde în acelaşi timp şi de calitatea resurselor umane, metodele de organizare şi conducere, politica salarială şi cea socială.

Următorul obiectiv este extinderea activităţii firmei de turism în cadrul pieţelor existente. Extinderea este condiţionată de politica de preţ a firmei folosită în relaţiile cu partenerii şi potenţialii turişti, de spectru de servicii acordate, de diversitatea ofertei.

Consolidarea economică este următorul obiectiv al firmei de turism care prevede diminuarea permanentă a riscului în raport cu mediul concurenţional.

Preview document

Bazele Managementului în Cadrul Agenției de Turism - Pagina 1
Bazele Managementului în Cadrul Agenției de Turism - Pagina 2
Bazele Managementului în Cadrul Agenției de Turism - Pagina 3
Bazele Managementului în Cadrul Agenției de Turism - Pagina 4
Bazele Managementului în Cadrul Agenției de Turism - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Bazele Managementului in Cadrul Agentiei de Turism.docx

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Gestionarea Portofoliului de Clienți

Introducere În contextul globalizării tot mai multe afaceri tind spre o expansiune fie geografică, în mediul virtual sau pur şi simplu în alte...

Promovarea vânzărilor în turism - studiu de caz pentru agenția Micomis Travel Tour Brașov

Capitolul I Marketing-baza promovării 1.1. Conceptul şi mixul de marketing în domeniul turismului Termenul de marketing (de origine...

Managementul agenției de turism SC Travel House Internațional SRL

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA SOCIETATII S.C. Travel House International S.R.L 1.1. Scurt istoric Organizarea activitatilor turistice se realizeaza...

Agenția de Turism Christian Tour

1. Fișă prezentare agenție de tursim Agenția de turism Christian Tour are peste 21 de puncte de desfacere atât pe teritoriul țării noastre cât și...

Raport de practică SC Stoll Fulger SRL

Firma la care am desfăşurat stagiul de practică în perioada 13-23 iunie, 2011 se numeşte S.C. STOLL FULGER S.R.L ce îşi are sediul în oraşul...

Managementul agenției de turism Best Tour

CAP.I AGENŢIA DE TURISM 1.1.Prezentare generala România este dotată cu un potenţial turistic de excepţie, cu forme de relief armonios îmbinate,...

Aspecte Privind Managementul Agenției de Turism

1. Managementul ca ştiinţă: definire Prin management ca ştiinţă se înţelege conducerea, gestionarea şi organizarea procesului de producţie în...

Utilizarea Resurselor Umane ale Hotelului

Introducere În cadrul lucrării date ca propunere este abordarea subiectului ce ţine de gestiunea personalului, adică a resurselor umane în cadrul...

Ai nevoie de altceva?