Contabilitatea Stocurilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 18740
Mărime: 151.60KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Păduraru
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

CAPITOLUL I

Noţiuni generale privind stocurile

1.1. Rolul contabilităţii în cadrul întreprinderii

Contabilitatea este o activitate centrală în viaţa econimocă. Chiar şi în cele mai simple economii suntem nevoiţi să ţinem o evidenţă a bunurilor, a datoriilor, precum şi a tranzacţiilor noastre cu alţii. Rolul contabilităţii devine şi mai important în complexele economiei moderne. Deoarece resursele sunt insuficiente, trebuie să alegem dintre mai multe alternative, iar datele contabile sunt necesare pentru a identifica cea mai bună alternativă.

În ansamblu, contabilitatea se ocupă cu strângerea, prezentarea şi interpretarea datelor economice. Contabilitatea se ocupă de măsurarea, înregistrarea şi controlul celei mai importante laturi a afacerilor şi anume banii. În trecut, în unele societăţi, cu precădere în Marea Britanie şi în special printre contabili, mulţi considerau că stăpânirea cunoştinţelor contabile era singura pregătire necesară pentru cei ce-şi conduceau propria afacere. Astăzi, această părere poate fi considerată învechită, dar este o certitudine că stăpânirea principiilor fundamentale ale contabilităţii este o condiţie necesară pentru asumarea rolului de director general.

Funcţionarea întreprinderilor este strâns legată, printre altele şi de organizarea contabilităţii ca principal instrument al conducerii precum şi sursă de informare în baza unor norme unitare pe care le stabileşte Legea Contabilităţii.

Contabilităţii îi revine în principal sarcina de a asigura cunoaşterea, gestionarea şi controlul patrimoniului, precum şi a rezultatelor obţinute în orice unitate economică, indiferent de mărimea şi natura proprietăţii.

Sistemul de contabilitate nu este însă singura şi cea mai bogată sursă de informaţii necesare realizării funcţiilor manageriale, dar este principală şi permite obţinerea acestora într-un mod continuu, corelat şi documentat.

Limitele informaţionale ale sistemului de contabilitate sunt determinate de specificul fiecărei întreprinderi, respectiv de operaţiile derulate, de mărimea lor, de volumul datelor şi de necesităţile informaţionale ale conducerii si utilizatorilor externi. Managerii acestora trebuie să facă apel şi la alte surse de informare, ca de exemplu cele ce rezultă din documentele cu caracter normativ, cele furnizate de unele publicaţii, buletine informative, statistici editate de organizaţiile profesionale ale acestora şi nu în ultimul rând la cele ce provin din contactul direct cu persoanele fizice şi juridice cu care intră în relaţii.

Informaţia contabilă capătă de multe ori şi alte valori dacă aceasta este prelucrată. Prelucrarea informaţiei înseamnă punerea în acţiune a instrumentelor gândirii, a inducţiei, precum şi a deducţiei, a analizei, dar şi a sintezei. Cu ajutorul lor se asigură estimarea sensului în care s-a modificat o situaţie, respectiv înţelegerea efectivă a noutăţii pe care o aduce modificarea. Prelucrarea mai înseamnă şi folosirea unei tehnologii adecvate, avem aici în vedere marele salt calitativ pe care îl oferă informatica de gestiune care permite obţinerea unei informaţii în timp util, exacte, la costuri mult mai reduse şi în acelasi timp stocarea lor într-un volum impresionant.

Scriitorul Tudor Popescu scria atunci când prima maşină rapidă de calcul, adică calculatorul electronic a fost utilizat de om, „omul nu mai este numai om, este un om care dispune de o astfel de unealtă, este un om nou, este o fiinţă eliberată de o serie de activităţi, pe care maşina le execută, şi în locul lor puterea sa de a gândi, de a elabora a crescut neaşteptat de mult”.

Informaţiile indiferent de ce natură ar fi, nu se recepţionează ci doar se constituie. Această opinie presupune atitudine activă de căutare, dat nu la întâmplare ci prin previziuni bazate pe un sistem de ipoteze. Se impune însă multă prudenţă în interpretarea datelor, astfel încât acestea să nu fie denaturate tocmai datorită ipotezelor care au stat la baza căutărilor. Justeţea deciziilor depinde însă şi de volumul informaţiilor. Tendinţa de a nu aduna suficiente date ca şi aceea de a aduna prea multe sunt la fel de periculoase, dar nu există norme de inpunere a căutării informaţiilor şi nici nu pot fi prescrise.

Prelucrarea informaţiei contabile în condiţiile actuale este nemijlocit legată de crearea unei imagini asupra societăţii, în contextul abordării problemelor prin prisma profesionaliştilor contabili şi incidenţa acestora asupra documentelor de sinteză.

Din Legea Contabilităţii, în baza căreia se organizează şi conduce contabilitatea în ţara noastră, rezultă că pe lângă sarcinile de ordin general amintite, trebuie să se asigure:

- Înregistrarea cronologică şi sistematică, prelucrarea, publicarea şi păstrarea informaţiilor cu privire la situaţia patrimonială şi rezultatele obţinute, atât pentru necesităţile proprii alei persoanei juridice obligate să ţină contabilitatea, cât ţi în relaţiile acesteia cu asociaţii sau acţionarii, furnizorii, clienţii, băncile, organele fiscale şi alte persoane fizice şi juridice.

- Controlul operaţiilor patrimoniale efectuate şi a proceselor de prelucrare utilizate, precum şi exactitate datelor contabile furnizate.

- Furnizarea informaţiilor necesare stabilirii patrimoniului naţional, executarea bugetului public naţional, precum şi balanţelor financiare şi a bilanţului pe ansamblul economiei naţionale.

- Managementul contabil al întreprinderii va stabili următoarele:

- Sarcinile contabilităţii;

- Atribuţiile contabilităţii;

Funcţiile pe care trebuie să le îndeplinească contabilitatea.

La nivelul unei întreprinderi conducerea contabilităţii trebuie să stabilească sarcinile care trebuie să fie îndeplinite de compartimentul contabilităţii pentru o bună desfăşurare a activităţii în acest compartiment, aceste sarcini sunt următoarele:

- Definirea cu exactitate a obiectelui de studiu şi a sferei de cuprindere;

- Precizarea metodei de cercetare a obiectului şi a procedeelor ei urmărind definirea de principii generale şi procedee bazate pe o terminologie precisă, identică pentru toţi utilizatorii informaţiei contabile.

Principiile contabilităţii: principiul entităţii patrimoniale, principiul partidei duble, principiul costului istoric.

Preview document

Contabilitatea Stocurilor - Pagina 1
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 2
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 3
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 4
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 5
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 6
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 7
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 8
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 9
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 10
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 11
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 12
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 13
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 14
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 15
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 16
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 17
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 18
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 19
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 20
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 21
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 22
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 23
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 24
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 25
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 26
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 27
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 28
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 29
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 30
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 31
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 32
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 33
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 34
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 35
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 36
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 37
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 38
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 39
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 40
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 41
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 42
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 43
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 44
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 45
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 46
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 47
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 48
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 49
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 50
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 51
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 52
Contabilitatea Stocurilor - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea Stocurilor
    • CAP1.doc
    • CAP2.DOC
    • CAP3.DOC

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Te-ar putea interesa și

Organizarea Contabilității Stocurilor

La 10 octombrie 1991 dupa parcurgerea etapelor si obtinerea tuturor documentelor necesare privind societatile comerciale, s-a organizat si îsi...

Contabilitatea Stocurilor de Mărfuri și Ambalaje Într-o Societate Comercială

Cunoaşterea reprezintă expresia vocaţiei spre progres a fiinţei umane. Civilizaţia acestui sfârşit de secol şi mileniu evoluează esenţialmente sub...

Circulația mărfurilor în alimentația publică

INTRODUCERE Principala politică de contabilitate reprezintă procedee privind opţiuni determinate de anumite interese, cu respectarea unor anumite...

Contabilitatea stocurilor la firma SC Grand Garage Auto SRL

Introducere Reglementările contabile care formează sistemul contabil al agenţilor economici sunt alcătuite din: a.Legea Contabilităţii nr.82/1991...

Contabilitatea Stocurilor

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALĂ A SOCIETĂŢII 1.1. SCURT ISTORIC AL FIRMEI S.C. ONCOS IMPEX S.R.L. S.C. ONCOS IMPEX S.R.L este o societate cu...

Politici și Tratamente Contabile privind Evaluarea Stocurilor - IAS 2

CAPITOLUL 1 SINTEZA DIN LITERATURA DE SPECIALITATE 1. DEFINIŢII ŞI CONCEPTE CHEIE 1.1. Definiţia activelor ACTIVELE reprezintă resurse (bunuri)...

Contabilitatea stocurilor de materii prime, materiale consumabile și a materialelor de natura obiectelor de inventar

Introducere Trăim într-o lume cu resurse limitate, de aceea trebuie să gestionăm cât mai bine această situație. Noi, societatea mileniului trei,...

Organizarea contabilității și analiza stocurilor la o entitate de comerț exterior

INTRODUCERE Sistemul contabil actual a fost elaborat pe baza Standardelor Internaționale de Contabilitate, având ca scop acela de a permite...

Ai nevoie de altceva?