Perspectivele serviciilor de finanțe în România în perioada 2003-2007

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 1936
Mărime: 89.46KB (arhivat)
Publicat de: Ana Deaconu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioncica Maria

Extras din proiect

Introducere:

Această concepţie este legată de liberalismul politic, fiind specifică perioadei de dezvoltare economico-socială de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Conform acestei concepţii, statul liberal este preocupat mai puţin de activităţile private, limitându-şi intervenţia la funcţiile sale tradiţionale, şi anume: apărarea naţională, diplomaţie, ordine publică şi justiţie.

Au existat două motive pentru care statul nu a intervenit în activitatea agenţilor economici. În primul rănd, activitatea economică se afla încă sub influenţa muncii manuale, industria era predominant manufacturieră, schimbul de mărfuri fiind restrâns ca valoare. În al doilea rând, intervenţia statului în activitatea economică necesita resurse financiare, neputându-se limita această intervenţie numai la planificări, dispoziţii date agenţilor economici.

Noţiunile de finanţe publice şi private sunt adecvate situaţiei din ţările cu economie de piaţă, în care cea mai mare parte a mijloacelor de producţie se află în proprietate privată, fapt care face posibilă realizarea unei delimitări nete între sectorul public şi cel privat.

Finanţele publice sunt asociate întotdeauna cu statul, unităţile administrativ-teritoriale, cheltuielile, împrumuturile şi datoria acestora.

Finanţele private sunt asociate întotdeauna cu activităţile financiare ale întreprinderilor economice, ale băncilor şi societăţilor de asigurări private, în legătură cu resursele şi necesităţile acestora, împrumuturile primite sau acordate, creanţele de încasat şi obligaţiile de plată, asigurările şi reasigurările de bunuri, persoane şi răspundere civilă.

Finanţele publice se aseamănă cu cele private cel puţin sub două aspecte:

• Şi unele şi altele operează cu categorii financiare de bază: monedă, credit, bani.

• Şi unele şi altele se confruntă cu probleme de echilibru financiar, de resurse financiare în ultimă instanţă.

Între finanţele publice şi cele clasice există o serie de deosebiri după cum urmează:

• Resursele necesare statului pentru realizarea funcţiilor şi sarcinilor acestuia se procură pe calea impozitelor şi taxelor, prin măsuri de constrângere în principal, în timp ce resursele întreprinderilor private şi ale persoanelor fizice se procură de pe piaţă, pe baze contractuale.

• Statul poate lua orice masură în legatură cu moneda naţională, în timp ce întreprinderile private nu pot decât să o folosească.

• Finanţele publice sunt folosite în principal în scopul satisfacerii nevoilor generale ale societăţii, în timp ce finanţele private sunt folosite în slujba realizării de profit de către întreprinzătorii particulari.

• Gestiunea finanţelor publice este supusă dreptului public, iar gestiunea financiară a întreprinderilor private urmează regulile dreptului civil şi comercial.

Trasaturile Finantelor Publice

*Sunt relaţii cu caracter economic, întrucât ele apar în procesul formării, repartizării şi utilizării produsului social.

*Apar în formă bănească, deoarece în cadrul producţiei de mărfuri şi al acţiunii legii valorii, produsul de producţie, reproducţie şi de circulaţie a mărfurilor, repartiţia produsului social, relaţiile de schimb, retribuirea muncii, precum şi relaţiile dintre agenţii economici sau dintre aceştia şi persoanele fizice, se exprimă prin intermediul banilor, în cadrul unor relaţii băneşti.

*Noţiunea de finanţe publice sau relaţii financiare nu poate fi confundată cu cea de bani sau relaţii băneşti. Banii reprezintă o marfă, iar finanţele sunt relaţii de constituire, repartizare şi utilizare a mijloacelor băneşti.

*Sunt relaţii fără echivalent, adică nu presupun în mod necesar o contraprestaţie directă din partea subiectului beneficiar al mijloacelor băneşti.

*Mijloacele băneşti repartizate şi utilizate de subiectele beneficiare nu se rambursează.

1.Analiza serviciilor de Finante in Romania in perioada 2003-2007

a) Produsul intern brut in Finante

Ponderea PIB-ului in Finante in PIB-ul total servicii

2003 2004 2005 2006 2007

Abs. % Abs. % Abs. % Abs. % Abs. %

PIB in Finante (milioane lei) 3659,0

5,65

5578,4

4,99

5826,4

4,16

6988,3 4,23

7832,2 3,82

PIB in total servicii(milioane lei) 92486.9 - 111598.1 - 140044.5 - 167778.1 - 204824.3 -

Comentarii:

Pib-ul in Finante reprezinta o mica parte din Pib-ul pe total servicii si anume 5,65% in 2003. In 2004, se sesizeaza o usoara scadere de 0.66% a Pib-ului din Finante,dar Pib-ul total creste fata de 2003.In 2005, Pib-ul total creste fata de 2004 cu aprox 29 miliarde lei, iar ponderea Pib-ului in Finante creste fata de 2004.In 2006, se observa o crestere a Pib-ului Finante, la fel ca Pib-ul total, iar in 2007, Pib-ul Finante scade cu 0,41% fata de 2006, desi Pib-ul total a crescut din nou, depasind pragul de 200 miliarde, cu aproximativ 4 miliarde lei.

Preview document

Perspectivele serviciilor de finanțe în România în perioada 2003-2007 - Pagina 1
Perspectivele serviciilor de finanțe în România în perioada 2003-2007 - Pagina 2
Perspectivele serviciilor de finanțe în România în perioada 2003-2007 - Pagina 3
Perspectivele serviciilor de finanțe în România în perioada 2003-2007 - Pagina 4
Perspectivele serviciilor de finanțe în România în perioada 2003-2007 - Pagina 5
Perspectivele serviciilor de finanțe în România în perioada 2003-2007 - Pagina 6
Perspectivele serviciilor de finanțe în România în perioada 2003-2007 - Pagina 7
Perspectivele serviciilor de finanțe în România în perioada 2003-2007 - Pagina 8
Perspectivele serviciilor de finanțe în România în perioada 2003-2007 - Pagina 9
Perspectivele serviciilor de finanțe în România în perioada 2003-2007 - Pagina 10
Perspectivele serviciilor de finanțe în România în perioada 2003-2007 - Pagina 11
Perspectivele serviciilor de finanțe în România în perioada 2003-2007 - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Perspectivele Serviciilor de Finante in Romania in Perioada 2003-2007.doc

Te-ar putea interesa și

Studiu privind Piața Turistică din România

CUVÂNT ÎNAINTE Turismul se adresează unor segmente sociale largi şi răspunde din plin nevoilor acestora, detaşându-se printr-un înalt dinamism,...

Analiza riscului de țară și managementul riscurilor bancare

Capitolul 1. Definirea riscului şi concepte ale teoriei riscului 1.1. Conceptul de risc Riscul şi incertitudinea reprezintă două fenomene cu care...

Mixul de Marketing - Implementare Produse de Retail în Sistemul Bancar

CAPITOLUL 1 Conţinutul politicii de marketing si Locul serviciilor bancare în teoria economică Adoptarea conceptului de marketing de către o...

Cultura Băncii Carpatica

INTRODUCERE Banca Comercială Carpatica a fost înfiinţată într-o perioadă în care lumea bancară românească se confrunta cu o serie de probleme...

Cheltuieli pentru agricultură

Capitolul 1. Aspecte generale Agricultura reprezintă o ramură economică de interes strategic naţional, chemată să asigure securitatea hranei...

Cotele și sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat - sursă principală pentru finanțarea unităților

În Uniunea Europeana teza de baza a dezvoltarii o constituie coeziunea economică şi socială. În acest context pentru România este imperios necesar...

Analiza și Perspectiva Serviciilor de Învățământ

INTRODUCERE Cele mai multe definitii enunta una sau mai multe caracteristici ale serviciilor care le diferentiaza de produsele tangibile.Alte...

Acțiunilor de promovare a turismului de litoral în cadrul agenției Mistral Voyages

CAPITOLUL I CARACTERIZARE DE ANSAMBLU A AGENŢIEI DE TURISM MISTRAL VOYAGES 1.1 Date generale despre agenţie Agenţia de turism Mistral Voyages...

Ai nevoie de altceva?