Extras din referat
Introducere:
Dreptul consumatorului s-a afirmat prima dată în Statele Unite odata cu Amiscarea lui Ralph Nader împotriva producătorilor de mașini. Acesta a apărut cu scopul de a proteja consumatorul in legătura sa cu producătorii.
La început în România masurile legislative erau nesigure și abia după ce a fost pusă problema aderării României în Uninunea Europeana au apărut reglementări importante in materie datorită echilibrării legislației românești cu dreptul comunitar.
1. Definiția dreptului consumatorului:
Putem defini dreptul consumatorului cu ajutorul legii nr 296/2004 Codul consumului art. 1.
„Prezenta lege, denumită în continuare Codul, are ca obiect reglementarea raporturilor juridice create între operatorii economici și consumatori, cu privire la achiziționarea de produse și servicii, inclusiv a serviciilor financiare, asigurând cadrul necesar accesului la produse și servicii, informării lor complete și corecte despre caracteristicile esențiale ale acestora, apărării și asigurării drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor împotriva unor practici abuzive, participării acestora la fundamentarea și luarea deciziilor ce îi interesează în calitate de consumatori.”
Prin prezenta lege se poate defini dreptul consumatorului fiind ramura dreptului ce stabilește raporturile juridice între operatorii economici și consumatori, cu privire la achiziționarea de produse și servicii, inclusiv a serviciilor financiare, asigurând cadrul necesar accesului la produse și servicii, informării lor complete și corecte despre caracteristicile esențiale ale acestora, apărării și asigurării drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor împotriva unor practici abuzive, participării acestora la fundamentarea și luarea deciziilor ce îi interesează în calitate de consumatori.
Astfel această definiție este una descriptivă si mai putin explicativă.
Dreptul consumatorului este o ramura a dreptului care are ca obiect o multitudine de raporturi juridice, ce izvorasc din acte juridice si fapte juridice. Participantii acestor raporturi juridice sunt operatorii economici si consumatorii.
Operatorii economici sunt acele persoane fizice sau juridice, care in cadrul activității sale profesionale fabrică, importă, depozitează, transportă sau comercializează produse ori părți din acestea sau prestează servicii.(L. 296/2004 anexa1, pct. 1)
Consumatorii sunt orice persoană fizica, care acționează în scopuri din afara activității comerciale, industriale sau de producție, artizanale ori liberale(L. 296/2004 anexa, pct. 13).
Definiția ne explică care este zona de raporturi juridice ce fac obiectul dreptului consumstorului și anume achiziționarea de produse și servicii, asigurând cadrul necesar accesului la produse si servicii.
In concluzie putem observa că dreptul consumatorului este un drept de protecție. Necesitatea de protejare a consumatorilor necesita un rol activ din partea Statului și autorității publice de aceea dreptul consumatorului nu poate fi privit ca un drept privat.
Bibliografie
1. juristulcasei.ro
2. www.academia.ro
Preview document
Conținut arhivă zip
- Dreptul consumatorului.docx