Strategiile de Management

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2438
Mărime: 14.72KB (arhivat)
Publicat de: Filip Șerban
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Planificarea strategica

La mijlocul anilor ’60, o companie tânara si agresiva a intrat în lupta cu cel mai puternic concurent din lume la acea vreme. Curajoasa a fost corporatia pentru comunicatii MCI care a câstigat întrecerea în domeniul telecomunicatiilor la mare distanta împotriva lui American Telephone and Telegraph. Aceasta a fost afacerea de cel mai mare succes si a adus pentru MCI un mare profit.

Dar, catre sfârsitul anilor ’80, competitia mai mult a afectat compania MCI decât sa o ajute. MCI a fost constrânsa sa-si redefineasca strategia, sa-si recapete intentiile întreprinzatoare pentru a putea fi competitiva într-o lume în care penalizarea pentru fiecare greseala este din ce în ce mai mare. Modificarile strategice pe care MCI le-a facut în ultimii ani ai deceniului ’80 puteau sa determine daca îsi va recâstiga pozitia din anii ’60.

Conditiile pietei din acea perioada – cresterea concurentei, dobânzile stabilite de Comisia Federala pentru Comunicatii, limitarea cresterii retelei de telefoane – aratau ca trebuie cautate alte directii de dezvoltare.

În 1986, MCI a pierdut 448 milioane dolari, primul sau mare deficit. Fiind constienti de amenintarea pe care o reprezentau concurentii, în special Sprint Communications care detinea locul trei în SUA, MCI trebuia sa dezvolte o strategie pentru a câstiga principalii clienti a lui AT & T, daca erau hotarâti sa-si mentina locul doi.

Solutia nu putea fi însa gasita decât pe termen lung, ceea ce a presupus analiza mediului extern, dar si a paosibilitatilor interne, adica prin planificarea strategica.

Strategia pentru redresare elaborata de MCI a cuprins 3 parti:

Reducerea costurilor

Din 1986 compania si-a redus numarul de angajati cu 16% si bugetul pentru operatiile interne cu 100 milioane. De asemenea, a redus capitalul bugetului cu 12% si a refinantat unele împrumuturi reducând în acest mod rata dobâmzilor cu 15 milioane pe an.

Îmbunatatirea marketingului

Compania a stabilit colaborari cu IBM pentru a oferi tipuri noi de servicii. De asemenea, au revizuit strategia publicitara, orientându-se mai mult spre clientii cu care se poate stabili o cooperare.

Largirea portofoliului de afaceri

Pentru a atrage partenerii de afaceri de la AT & T si pentru a ramâne în frunte, MCI a introdus o noua retea computerizata de servicii telefonice. De asemenea a adaugat linii de transmisie digitale care erau foarte potrivite comunicatiilor computerizate. Tot în scopul încheierii de noi afaceri, MCI a început sa-si ofere serviciile în Europa de Est si în Japonia.

Necesitatea si importanta managementului strategic

La fel ca si MCI Communications Corporation, multe dintre organizatiile de afaceri de mare succes din zilele noastre continua sa supravietuiasca pentru ca multi ani în urma ele au stiut sa ofere produse potrivite la timpul potrivit; acelasi lucru poate fi spus si despre multe organizatii nonprofit. Aceste organizatii au ajuns pe locul pe care îl detin astazi pentru ca au adoptat în trecut decizii importante, bazate pe întelepciune, stiinta sau sansa. Managerii de azi stiu însa ca nici un asemenea mod de adoptare a deciziilor critice nu este suficient pentru a orienta destinul organizatiilor mari în conditiile unui mediu în permananta schimbare cum este cel actual; ei stiu ca în asemenea conditii trebuie sa practice un management strategic.

În anii ce au urmat celui de-al doilea razboi mondial, incertitudinea si instabilitatea mediilor economico-sociale au devenit mai curând reguli decât exceptii. Managerii sunt tot mai mult confruntati cu cresterea inflatiei si intensificarea concurentei, cu ritmul rapid de învechire a tehnologiei, cu schimbari ale caracteristicilor pietelor si populatiei. Deoarece aceste schimbari se petrec asa rapid se manifesta o mare presiune asupra top-managerilor organizatiilor economice de a raspunde.

Managementul strategic se bazeaza pe dezvoltarea obiectivelor pe termen lung pentru a orienta organizatia într-un viitor nesigur. Prin managementul strategic se stabileste cum vor fi realizate obiectivele de perspectiva si cum vor fi alocate resursele necesare diferitelor componente ale organizatiei. Pentru a raspunde acestor cerinte, managementul strategic se concretizeaza în planificarea strategica si în adaptari corespunzatoare în dezvoltarea celorlalte functii manageriale.

Prin implementarea managementului strategic se asigura adaptarea organizatiei la un mediu aflat în continua schimbare.

Procesul managementului strategic

Managementul strategic presupune un proces amplu, complex prin care se dezvolta un plan strategic si se creaza conditiile necesare implementarii acestuia.

Procesul managementului strategic este un ansamblu de decizi si actiuni manageriale prin care se definesc directia si rezultatele pe termen lung ale organizatiei.

Procesul poate fi structurat în 4 etape principale:

A. Analiza starii organizatiei

Preview document

Strategiile de Management - Pagina 1
Strategiile de Management - Pagina 2
Strategiile de Management - Pagina 3
Strategiile de Management - Pagina 4
Strategiile de Management - Pagina 5
Strategiile de Management - Pagina 6
Strategiile de Management - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Strategiile de Management.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul Strategic în Organizațiile Publice

Introducere M-am oprit asupra acestei teme întrucât consider strategia ca fiind factor cheie al dezvoltarii unei organizaţii, fie ea publică sau...

Strategia Managementului Resurselor Umane în Administrația Publică

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Etapa tranzitorie a Republicii Moldova spre o economie concurenţială implică după sine fenomene şi...

Managementul Organizației

Introducere Una dintre caracteristicile definitorii ale societăţii contemporane este schimbarea în sens general, manifestată pe toate planurile...

Management strategic la Dacia SA

INTRODUCERE "Managementul eficient creează viitorul, nu îl aşteaptă. Mai bine zis el acţionează, nu reacţionează" J. Keith Lounden Fiecare...

Strategii de Management în Vânzarea cu Amănuntul

CAPITOLUL 1. CONSIDERENTE GENERALE PRIVIND MANAGEMENTUL STRATEGIC ŞI IMPLEMENTAREA STRATEGIEI 1.1. Cadrul conceptual al managementului strategic...

The strategic management în telecommunications industry

INTRODUCTION Strategic management is the detailed organizing of the sources from different categories within the following departments: financial,...

Managementul strategic în industria de telecomunicații

INTRODUCERE La strategie se face referire ori de câte ori se iau deciziile care determină cursul evoluției unei societăți sau a unei organizații....

Lipscani Beer Garden SRL

Introducere Societatea Lipscani Beer Garden este o societate cu răspundere limitată. Această alegere a fost făcută deoarece se potrivește...

Ai nevoie de altceva?