Conducerea Resurselor Umane - McDonalds

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1899
Mărime: 11.18KB (arhivat)
Publicat de: Valeriu Molnar
Puncte necesare: 6
Este un studiu despre Mc Donalds dar completata cu aspecte teoretice si comentarii despre motivarea personalului FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA: ECONOMIA COMERŢULUI, TURISMULUI ŞI SERVICIILOR

Extras din referat

Cea mai mare parte a angajarilor in cadrul McDonald's se fac pentru nivelul de lucratori in restaurante, respectiv pozitii de entry-level. In consecinta, aproape tot ce inseamna pozitii de management in companie reprezinta promovari din interior, spune Irina Panaite, director de resurse umane la McDonald's Romania.

"Politicile si programele noastre de training prevad recrutarea si instruirea angajatilor de la zero. Practic, tot trainingul este oferit in cadrul companiei de un departament specializat si, local, de fiecare echipa de manageri de restaurant", spune Panaite, adaugand ca o alta cale de recrutare este destinata managerilor trainee, care nu lucreaza de la inceput, ci sunt inclusi intr-un program de pregatire de 6-9 luni de zile in care dobandesc, cu ajutorul traningului specific si al personalului din restaurante toate cunostintele pe care un alt angajat le dobandeste in 2 sau 3 ani.

Piata fortei de munca din domeniul restaurantelor este una dintre cele mai dinamice. Aflata in plina dezvoltare, industria continua sa atraga noi competitori, dar presupune si extinderea afacerilor jucatorilor deja prezenti pe piata.

"Noilor jucatori le este mult mai usor sa ia un om gata pregatit, gata format si sa il adapteze la politicile si la procedurile companiei lor. Foarte multi dintre fostii nostri angajati performeaza in acest moment la un nivel foarte inalt in alte companii, ceea ce inseamna ca McDonald's este o scoala buna", spune Panaite. Potrivit lui Panaite, salariul mediu al unui lucrator din restaurantele McDonalds este asemanator cu media salariala din economie, care a ajuns in luna februarie la 941 de lei (276 euro).

In cazul echipei manageriale formate de managerii de restaurante, salariul mediu depaseste 1.800 de lei (530 de euro), spune ea.

"Toata lumea se angajeaza initial pe acelasi salariu, indiferent de varsta sau experienta anterioara, pentru ca noi consideram ca se afla intr-o pozitie de asimilare de cunostinte", spune Panaite. Nivelul salarial din companie este justificat prin faptul ca majoritatea angajatilor se afla la primul loc de munca, iar o mare parte dintre acestia sunt implicati in diverse forme de invatamant, necesitand un program flexibil sau part-time. "Pentru pozitia de lucrator, colaboram de cele mai multe ori cu adolescenti, iar pentru 75% dintre noii angajati din 2006, McDonald's este primul loc de munca. De asemenea, 40% din angajatii nostri lucreaza in regim part-time, ceea ce presupune o mare flexibilitate a orelor de incepere si terminare a programului, precum si a zilelor in care lucreaza", explica Panaite.

"Numarul de angajari variaza in functie de luna. In lunile ianuarie-februarie, care sunt cele mai slabe din acest punct de vedere, facem cam 60 de angajari, iar in lunile de vara ajungem la 300 de persoane. Acest lucru se intampla pentru ca perioada mai-septembrie reprezinta un varf pentru angajarile sezoniere", explica Panaite.

Pe plan local, fiecare manager este implicat activ in desfasurarea campaniei de recrutare, iar departamentul de resurse umane al companiei se implica doar in angajarile pentru diferitele pozitii de management si in campaniile nationale de recrutare.

Compania ofera, de asemenea, fiecarui angajat, posibilitatea de a petrece cate o sapatamana in vila pe care compania o detine la munte.

In cazul managerilor de restaurnate si adjunctilor lor, pachetul motivational se largeste cu telefonul si masina de serviciu, dar si prin posibilitatea de a castiga o cota parte din profiturile restaurantelor, in cazul in care targetul de vanzari este atins si depasit.

"Acesta este un stimulent foarte puternic si care determina cresteri de la o luna la alta. Procentele din vanzari pe care le primesc difera de la locatie la locatie si de la oras la oras", explica Panaite. Inedite fata de pachetele motivationale acordate in mod traditional de catre companii sunt cele 15 burse anuale pe care McDonald's le acorda angajatilor care au performante atat la munca, cat si la scoala, fiecare bursa reprezentand echivalentul in lei a 500 de euro.

Evaluarile pentru toti angajatii din companie se fac semestrial, in a doua jumatate a lunii iunie si in a doua jumatate a lunii decembrie. In paralel, fiecare angajat este evaluat periodic de catre superiorul sau pe o perioada determinata, la sfarsitul careia se scrie un raport care include atat punctul de vedere al evaluatorului, cat si al celui evaluat. "In urma acestor rapoarte, fiecare angajat primeste un anumit punctaj, iar criteriile de evaluare sunt anuntate in prealabil, astfel incat la evaluarile semestriale e greu sa mai vorbesti despre subiectivism", spune Panaite. Pentru a face fata problemelor variate pe care le ridica un numar atat de mare de angajati e nevoie sa fi permanent in ton cu cerintele pietei, sa cunosti trendurile si sa anticipezi schimbarile, a continuat directorul de resurse umane de la McDonald's.

30 aprilie 2008 de Cristiana Groza, Ziarul Financiar

Abordarea funcţiilor procesului de management, într-o ordine cronologică, ne permite să observăm că previziunea asigură stabilirea obiectivelor, iar organizarea şi coordonarea oferă suportul material necesar îndeplinirii lor. Următorul pas trebuie să îl reprezinte o funcţie care să implice angajaţii întreprinderii în realizarea efectivă a obiectivelor. O funcţie care asigură impulsionarea oamenilor pentru activizarea tuturor categoriilor de resurse ale întreprinderii este antrenarea.

Funcţia de antrenare este strâns legată de relaţiile interpersonale ale conducătorului şi constă în stimularea personalului întreprinderii, în organizarea participării eficiente a acestuia la acţiunile orientate spre atingerea obiectivelor fixate, pe baza luării în considerare a factorilor care îi motivează pe oameni.

Îndeplinirea corespunzătoare a funcţiei de antrenare presupune înţelegerea de către conducător a rolului şi particularităţilor factorului uman în cadrul întreprinderii, a motivaţiilor oamenilor, practicarea unui stil corespunzător de conducere şi stabilirea unor comunicaţii interne eficiente.

Preview document

Conducerea Resurselor Umane - McDonalds - Pagina 1
Conducerea Resurselor Umane - McDonalds - Pagina 2
Conducerea Resurselor Umane - McDonalds - Pagina 3
Conducerea Resurselor Umane - McDonalds - Pagina 4
Conducerea Resurselor Umane - McDonalds - Pagina 5
Conducerea Resurselor Umane - McDonalds - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Conducerea Resurselor Umane - McDonalds.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul internațional al resurselor umane la McDonald's

- Prezentarea firmei McDonald’s este o companie multinatională, fiind considerată lider mondial în restaurante cu servire rapidă, având deschise...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Controlul Performanțelor Salariaților prin Managementul Resurselor Umane

Introducere Succesul oricărei organizaţii rezultă din angajarea eficientă a resurselor umane. Sintagma potrivit căreia omul se află în centrul...

Practică la SC American Experience Company SRL

Motivaţia Compania la care mi-am efectuat stagiul de practică se numeşte S.C. American Experience S.R.L. Am ales această firmă luând în...

Management Strategic - McDonalds's

CAPITOLUL 1 MISIUNE, VIZIUNE, VALORI, OBIECTIVE McDonald's Corporation este cel mai mare lanţ de restaurante de tipul fast-food din lume, operând...

Ai nevoie de altceva?