Marketingul la Început de Secol 21

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 28464
Mărime: 373.27KB (arhivat)
Publicat de: Aida Boca
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Danut Banut
A fost prezentat in cadrul facultatii Eftimie Murgu Resita

Extras din curs

CURS NR. 1

MARKETINGUL LA ÎNCEPUT DE SECOL 21

CAPITOLUL 1 Marketing – concept şi terminologie

1.1. Definirea noţiunii de marketing

Domeniu relativ nou în teoria şi practica economică, marketingul oferă cumpărătorilor posibilitatea de a alege acel produs care îi caracterizează cel mai bine, iar firmei producătoare oportunitatea de a cunoaşte nevoile şi dorinţele clienţilor şi puterea acestora de cumpărare.

În esenţă, un produs sau serviciu nu este cumpărat ca bun fizic, ci pentru beneficiile pe care le oferă consumatorului.

Marketingul nu este arta de a vinde. El nu este o simplă chestiune de a convinge pe cineva să cumpere. Este arta creării premiselor în care cumpărătorul se convinge singur să cumpere.

Pe piaţa bunurilor de toate zilele, fiecare dintre noi este un consumator anonim. Nu putem trăi fără să consumăm. Nu putem consuma fără să cumpărăm. De aceea, de pe piaţă, ne procurăm produsele şi serviciile de care avem nevoie sau de care ni se pare că avem nevoie.

Pentru asta plătim cu bani, cu timp, cu oboseală şi cu nervi. Dar, întotdeauna plătim un preţ şi oricât ar fi de mic preţul tot mare ni se pare.

Fiecare consumator îşi are preţul lui. Dar şi propriile nevoi şi, mai ales, dorinţe.

Totodată, există destui cumpărători care, fără voia lor, cumpără şi ceea ce nu au nevoie sau nu doresc cu adevărat.

Uneori, este de vină cumpărătorul însuşi care nu rezistă “tentaţiilor” de o clipă.

Alteori, însă, “vinovat” este marketingul. El “manipulează” cumpărătorul. Fascinează şi ispiteşte. Creează imagine publică, modă, curente de opinie şi mai ales, multiplică dorinţe.

Marketingul îşi are, deci, originea în faptul că oamenii îşi manifestă anumite nevoi şi dorinţe.

Pentru a-şi satisface o nevoie şi a-şi îndeplinii o dorinţă, consumatorul “caută” anumite produse şi / sau servicii. Acestea se pot obţine pe mai multe căi: prin producţie proprie, prin constrângere, prin cerşit şi prin schimb.

Majoritatea societăţilor moderne funcţionează pe principiul schimbului, iar cuvântul “marketing” derivă din verbul englez: to market = a cumpăra şi a vinde, a face piaţa,

care prin substantivizare a devenit: marketing [ma:keti] = schimburi (tranzacţii) de piaţă.

Pentru analiza comparativă dintre marketingul tradiţional şi marketingul electronic este necesar să se cunoască elementele de bază şi trăsăturile acestora ale activităţii de marketing.

În literatura de specialitate sunt date mai multe definiţii ale conceptului de marketing, dintre acestea cele mai sugestive sunt:

„Marketingul este activitatea umană îndreptată spre satisfacerea nevoilor şi dorinţelor prin intermediul proceselor de schimb” (Philip Kottler). Este definiţia în care cel mai renumit specialist în marketing subliniază trăsătura de bază a marketingului şi anume aceea de a satisface nevoile şi dorinţele clienţilor în procesul de tranzacţii comerciale.

O altă definiţie este a lui John Ferguson: „Marketingul nu este arta de a vinde şi de a convinge pe cineva să cumpere; este ştiinţa creării premiselor în care cumpărătorul se convinge singur să cumpere”. Prin această definiţie se subliniază caracterul de ştiinţă a marketingului de a convinge pe cumpărător că are nevoie de un anumit produs sau serviciu.

Specialistul în management Peter Druker arată că „Marketingul este întreaga afacere a unei firme văzută din punctul de vedere al consumatorului, de a cunoaşte şi a înţelege consumatorul atât de bine încât produsul sau serviciul să se poată vinde pe el însuşi.” Este definiţia prin care se pune accent pe avantajele oferite de un produs sau serviciu care să fie astfel înţelese de cumpărător încât produsul să se vândă singur.

Faţă de aceste definiţii tradiţionale în ultimul timp au apărut şi alte interpretări ale marketingului.

Astfel R. McKenna arată că „Nu este nevoie de un marketing al volumului crescut de vânzări, ci de unul bazat pe experienţa si cunoaştere. Marketingul, ca şi calitatea, trebuie să fie integrat într-o firmă ca un element intangibil pe care clientul să-l simtă pentru a-l putea aprecia”. Este definiţia în care autorul arată că e nevoie de experienţă şi cunoaştere în activitatea de marketing.

Definiţia lui Sergio Zymman, în lucrarea „Sfârşitul marketingului” , arată că „Marketingul este ceea ce face o firmă pentru a convinge mai multă lume să cumpere cât mai multe produse, mai des pentru mai mulţi bani. El se focalizează pe rezultate şi nu pe activităţi”. Este o definiţie pragmatică în care se subliniază faptul că orice activitate de marketing este de prisos dacă nu se obţin rezultate, iar rezultatele se traduc în creşterea volumului de vânzări corelat cu creşterea profitului.

Din aceste definiţii se desprind următoarele 3 trăsături esenţiale ale marketingului:

MARKETING

=

obţinerea unui profit cât mai mare

+

prin satisfacerea nevoilor şi dorinţelor clienţilor

+

mai bine decât concurenţa

In primul rând , marketingul este tot ceea ce face o firma pentru a-si vinde produsele si serviciile sale cu cat mai mulţi bani.

In al doilea rând, firma va urmării sa satisfacă nevoile si dorinţele clienţilor la nivelul aşteptat de aceştia.

In al treilea rând, marketingul asigura premisele succesului prin satisfacerea clienţilor mai bine decât concurenta.

Formularea obiectivului “câştig prin mulţumirea clienţilor” duce însă la întrebarea dacă ambele elemente ale ţelului “câştig” şi “mulţumirea clienţilor” merg întotdeauna împreună. În multe cazuri, o firmă de ale cărei produse clienţii sunt mulţumiţi îşi va micşora câştigul.

Există pericolul, ca în concepţia clasică de marketing să nu se poată face deosebirea între interesele pe termen scurt ale consumatorilor şi prosperitatea pe termen lung a societăţii.

Din nefericire, pe parcursul ultimelor două decenii, o mare parte a lumii, din care face parte şi România, a devenit tot mai săracă. Cu toate că salariile au crescut, puterea de cumpărare a înregistrat un declin.

Nevoile oamenilor sunt astăzi mai mari decât oricând, dar lor le lipsesc mijloacele de a plăti pentru bunurile necesare. În acelaşi timp, firmele din statele puternic industrializate lucrează la jumătate din capacitate, ca urmare a faptului că nu dispun de suficienţi cumpărători pentru produsele lor.

Aceasta este tragedia unei lumi sărace înconjurate de bogăţie. La urma urmei, pieţele sunt formate din oameni cu nevoi şi putere de cumpărare, dar al doilea element rămâne încă deficitar.

Este necesar deci un nou concept de marketing care promovează o abordare modernă a marketingului ca “ştiinţă şi / sau artă”.

Marketingul este o artă pentru că nu orice persoană are “harul” de a face afaceri. Marketingul este o ştiinţă pentru că succesul în afaceri se obţine “cu mintea şi nu cu inima” şi are parte cine are carte.

Acest nou concept îi obligă pe specialiştii în marketing ca, în momentul în care elaborează o “politică” de marketing, să aibă în vedere următoarele trei considerente: satisfacţia consumatorilor, profitul firmei şi standardul de viaţă al unei comunităţi.

În trecut, deciziile de marketing vizau satisfacerea clienţilor şi maximizarea profitului firmei pe termen scurt.

Acum şi în viitor firmele trebuie să înţeleagă cât de importantă este pe termen lung - pentru succesul în afaceri - satisfacerea consumatorului şi ridicarea standardului de viaţă al unei comunităţi

Noua abordare modernă a marketingului asigură deci diferenţa dintre succes şi eşec.

1.2. Practica de marketing

Marketingul nu trebuie privit doar ca un nou concept in economia de azi. El trebuie înţeles si ca activitate practică. In esenţă activitatea practică de marketing înseamnă a implementa într-o firmă: o orientare de marketing, o atitudine de marketing şi o gândire de marketing.

Orientarea de marketing înseamnă a produce numai ceea ce se vinde. Se poate afirma că asistăm la impunerea unei noi viziuni asupra firmei de succes de astăzi, pentru a o prefigura pe cea a anilor 2000, viziune sintetizată sugestiv în cuvintele lui Guy Serraf :

“Firmele bogate nu fac marketing pentru că au bani, ci au bani pentru că fac marketing”.

S-a impus o inversare a raportului dintre firmă şi piaţă şi-n locul opticii tradiţionale de “a vinde ceea ce s-a produs” s-a introdus atitudinea de marketing de “a produce numai ceea ce se vinde”.

Preview document

Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 1
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 2
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 3
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 4
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 5
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 6
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 7
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 8
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 9
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 10
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 11
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 12
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 13
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 14
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 15
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 16
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 17
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 18
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 19
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 20
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 21
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 22
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 23
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 24
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 25
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 26
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 27
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 28
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 29
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 30
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 31
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 32
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 33
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 34
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 35
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 36
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 37
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 38
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 39
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 40
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 41
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 42
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 43
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 44
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 45
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 46
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 47
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 48
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 49
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 50
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 51
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 52
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 53
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 54
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 55
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 56
Marketingul la Început de Secol 21 - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • Marketingul la Inceput de Secol 21.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Pieței

1.1 IDENTIFICAREA PIEŢEI (descriere, evoluţie, perspective de dezvoltare, structura) Descriere Pentru a reuşi în afaceri, o firma are nevoie să...

Impactul Comunicării Interpersonale Asupra Comportamentului de Cumpărare

Indiferent de locul pe care îl ocupă în viaţa noastră, persoanele din jurul nostru ne influenţează deciziile de cumpărare. Apartenenţa la un grup...

Analiza clienților, concurenților și a întreprinderii

- Analiza de marketing stă la baza adoptării tuturor deciziilor strategice şi operative de marketing. - Scopul său este: - de a îmbina punctele...

Agromarketing

ECOMARKETING - ABORDĂRI TEORETICE ŞI METODOLOGICE Marketingul ecologic este un marketing al viitorului - un concept relativ nou, pentru care...

Marketingul Serviciilor în Agricultură

2.1. NATURA ŞI CARACTERISTICILE SERVICIILOR Un aspect deosebit de important asupra căruia majoritatea specialiştilor au stăruit în lucrările lor...

Marketingul Serviciilor

Introducere Istoria marketingului este caracterizată printr-o generalizare progresivă în toate sectoarele vieţii economice şi sociale începând cu...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Planificarea de Marketing și Procesul de Marketing

Planificarea strategica Planificarea poate aduce beneficii tuturor tipurilor de firme, mari sau mici, nou înfiintate sau mature. Procesul de...

Te-ar putea interesa și

Prezentarea politicii de promovare a unei societăți

INTRODUCERE Lucrarea prezintă, în partea teoretică, conceptul general de marketing, marketingul ca o componentă de bază a mediului economic, ce...

Promovarea pastelor făinoase în cadrul societatii. Grupul Loulis - Romanian Flour Mills Loulis SA

INTRODUCERE Tema prezentată, “Promovarea produselor din cadrul Roumanian Flour Mills Loulis S.A.”, doreşte să evidenţieze produsele şi modalitatea...

Marketing Online

Marketingul online – o noua moda? Un nou stil de viata? Câte putin din fiecare si chiar mai mult. Auzim din ce în ce mai des termenul de...

Procesul de Creare și Lansare a Unui Produs

Introducere Primul lucru pe care l-am învăţat a fost acela că marketingul în televiziune este destul de diferit de marketingul teoretic pe care îl...

Relațiile dintre Logistica și Marketing

In prezent, logistica e un domeniu de studiu distinct, iar la nivelul multor organizatii, un department special, separat de cel de marketing, de...

Marketingul Serviciilor Financiar Bancare

INTRODUCERE Cuvinte cheie: marketing, marketingul serviciilor, marketing financiar-bancar Tema şi obiectul de studiu. Tema cercetării ţine de...

Rolul limbajului în activitatea comercială

Argument Abordarea teoretica a comunicării in marketing este completata, in lucrarea de fata, printr-o serie de argumente ce pledează in favoarea...

Bazele Marketingului

1. Conceptul de marketing. Economia de piata ,dupa primul razboi mondial, cunoaste un avant deosebit prin metode si tehnici noi de investigare a...

Ai nevoie de altceva?